Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τόλης Παπαδημητρίου: “Έχω μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πραγματικότητα!”

Ο θεατρικός συγγραφέας-ηθοποιός-σκηνοθέτης Τόλης Παπαδημητρίου μιλά στο happytv.gr  με αφορμή το έργο του «…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ #ριμέικ ».

Πείτε μας λίγα λόγια για την επιτυχημένη pop κωμωδία «…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ #ριμέικ »  που γράψατε, σκηνοθετήσατε και παρουσιάζεται από 7 νέους ηθοποιούς κάθε Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.

Το «…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ #ριμέικ» είναι μια ιστορία για δύο ανθρώπους που συναντιούνται τυχαία, ερωτεύονται κι από τότε δεν είναι πια το ίδιο. Αυτό είναι βασικά και γύρω γύρω επικρατεί το σύστριγγλο! Έχουμε 7 χαρακτήρες με πάθη, με μυστικά, με δαίμονες, που δεν φοβούνται να εκτεθούν και να το «ζήσουν» ή και να φοβούνται, κατά την διάρκεια του έργου κοιτάνε τον φόβο τους κατάματα και προχωράνε! Αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους, γελάνε, κλαίνε, αγαπιούνται, μισιούνται και τελικά φτάνουν εκεί που είναι να φτάσουν. Και ο καθένας δικαιώνεται. Όλα με κέφι, όλα με τραγούδι, όλα με χορό και όλα με τρέλα.. Ίσως η πρώτη μου παράσταση που πραγματικά είναι ένα πάρτι!

Γιατί αποφασίσατε να διασκευάσετε το αρχικό σας έργο και να το επαναλάβετε;

Ήθελα πολύ να διασκευάσω ένα από τα έργα μου έτσι κι αλλιώς και ένιωσα πως ήταν μια πολύ καλή στιγμή να το κάνω στο «ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ!» Είναι το πρώτο έργο που έγραψα και είμαι πολύ δεμένος συναισθηματικά.. Ήθελα να προσθέσω την εμπειρία μου στην τότε αγνή μου τρέλα και αυτό προσπάθησα να κάνω.. Κι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία που εξελίχθηκε σε πολύ ευτυχή συγκυρία.. Είχε και πολύ συγκίνηση φτιάχνοντας το.. Θυμήθηκα την αρχή μου.. Δύσκολη αρχή αλλά είχε μέσα τόση αγάπη για την δουλειά.. Κι αυτή μου την γλυκόπικρη νοσταλγία προσπάθησα να την βάλω μες στο έργο.. Στην αρχή πάντως, ξαναπιάνοντας το, η αλήθεια είναι πως είχα κάποιες επιφυλάξεις στο κατά πόσο θέλω να το κάνω, αλλά μετά… το ερωτεύτηκα!

Πώς το προσεγγίσατε σκηνοθετικά;

Σκηνοθετικά το προσέγγισα πιο απενοχοποιημένα από ποτέ.. Δεν φοβήθηκα στιγμή, είπα «ναι» σε ό,τι τρέλα μου ήρθε στο κεφάλι και προσπάθησα να πείσω και τους 7 ηθοποιούς μου να με ακολουθήσουν και να υπηρετήσουν αυτήν την τρέλα.. Και το έκαναν.. Επίσης, ό,τι ζήτησα σε παραγωγικό πλαίσιο το είχα και γι’ αυτό χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελένη Μαστρολέων που ανέλαβε και την παραγωγή της παράστασης. Το έκανε άψογα και νομίζω δικαιώθηκε!

Μιλήστε μας για τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε; 

Με τους 6 από τους 7, ναι! Μόνο με την Ελένη Βρακά έχω συνεργαστεί στο παρελθόν σε 3 παραστάσεις! Την αγαπώ πολύ την Ελένη. Μεγαλώσαμε μαζί – ‘ντάξει αυτή είναι πιο μεγάλη! Την είχα βάλει θυμάμαι έγκυο, με την κοιλιά τούρλα να γυρνάει μες το λιοπύρι trailer για την «Βίλα Αμαλίας» και παρόλα αυτά μου μιλάει ακόμα..Τα υπόλοιπα παιδιά τα γνώρισα σ’ αυτή την δουλειά και πραγματικά έχω χαρεί πολύ! Η Ελένη Μαστρολέων είναι ένα καταπληκτικό κορίτσι με τεράστια θέληση και δύναμη. Ερμηνεύει εξαιρετικά την «Κέλλυ Ταραμίγκου» την οποία αγαπώ ιδιαίτερα. Ο Γιάννης Βασιλώττος είναι επίσης ένας ηθοποιός με πολλές δυνατότητες. Ο Σπύρος Κατσιάνος ένα απίστευτο ταλέντο που με σκληρή δουλειά θεωρώ πως έχει μεγάλη πορεία. Την Γραμματική Γκόρου την λατρεύω.. Ερμηνεύει έναν αρκετά δύσκολο ρόλο και το κάνει καταπληκτικά. Δουλεύει επίσης πάρα πολύ κι αυτό το θαυμάζω και το εκτιμώ! Ο Γιάννης Σέπε είναι ένα απ’ τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει κι ένας πολύ καλός νέος ηθοποιός ενώ ο Ρήγας Σκεπετάρης – που εμφανίζεται για λίγο αλλά σαρώνει – είναι απολαυστικός.  Όλοι εξαιρετικοί. Καλοί ηθοποιοί, καλοί συνεργάτες και καλά παιδιά. Όλοι τους. Τρέξτε κάθε Κυριακή στο Αλκμήνη να τους δείτε! Και οι 7 είναι υπέροχοι, που λέει και το γουέστερν!

Τι σας γοητεύει στην κωμωδία και επιλέγετε το συγκεκριμένο είδος;

Σίγουρα έχω μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για την πραγματικότητα.. Γι’ αυτό νομίζω θέλω και μπορώ να κάνω τον κόσμο να γελάει. Αλλιώς δεν ξέρω αν γίνεται.. Νομίζω η κωμική χροιά στον τρόπο που εκφράζομαι μέσα απ’ τα έργα μου είτε γράφω, είτε παίζω, είτε σκηνοθετώ (είτε κάνω και τα τρία) μ’ έχει διαλέξει.. Τέτοιου είδους ιστορίες οραματίζομαι κάθε φορά.. Αυτό μου βγαίνει.. Επίσης μου αρέσει πολύ να γελάει ο κόσμος και να θυμάται για χρόνια μετά κάτι που εγώ σκέφτηκα.. Κι έχω την τύχη να είμαι και καλός σ’ αυτό.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; 

Είμαι ανυπόμονος, συνεπής κι εμμονικός, κυρίως με ό,τι έχει να κάνει με την δουλειά μου αλλά και όχι μόνο. Είμαι και πολλά ακόμα – θετικά και αρνητικά – αλλά προφανώς δεν μπορώ να τα πω εγώ για τον εαυτό μου. Μπορώ δηλαδή, αλλά δεν θέλω..

Η πηγή της έμπνευσής σας; 

Αυτό δεν το έχω προσδιορίσει ακόμα.. Νομίζω τα πάντα.. Έργα, συνάδελφοι, καταστάσεις, άνθρωποι, ιδέες που «σκάνε» στο κεφάλι μου και κολλάω, δεν ξέρω.. Οι ηθοποιοί πάντως είναι σίγουρα μια πηγή έμπνευσης όταν μια δουλειά έχει ξεκινήσει.. Με βοηθάνε να σκεφτώ τι τους «πάει» καλύτερα.. Από εκεί και πέρα το πώς ακριβώς μου γεννιέται μια ιδέα για να γράψω δεν το έχω συλλάβει εντελώς μέχρι τώρα.. Αυτό που με κινεί ουσιαστικά είναι οι ιστορίες που θέλω να πω κάθε φορά και οι χαρακτήρες που θέλω για κάποιον λόγο να υπάρξουν.. Έχω γράψει ολόκληρη ιστορία από μία «ατάκα» και ολόκληρη σκηνή από ένα τραγούδι..

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον; 

Επαγγελματικά να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα που θέλω και όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα τα οποία απλά «πρέπει» να κάνω. Να μπορώ δηλαδή να έχω επιλογή και να εκφράζομαι όλο και πιο πολύ μέσα από την δουλειά μου. Θέλω να συνεχίσω το θέατρο, θέλω να κάνω κι άλλη τηλεόραση.. Θέλω να μυήσω όλο και περισσότερο κόσμο στην κωμωδία μου.. στο «σύμπαν» μου.. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να είμαι υγιής.. Αυτό ονειρεύομαι.. Υγεία σε όλα τα επίπεδα, θετική ενέργεια και καλή παρέα.. Μόνο έτσι γίνεται και μόνο έτσι αξίζει.. Αυτό προσπαθώ..

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Τόλης Παπαδημητρίου

Παίζουν (αλφαβητικά):

Γιάννης Βασιλώττος, Ελένη Βρακά, Γραμματική Γκόρου, Σπύρος Κατσιάνος, Ελένη Μαστρολέων, Γιάννης Σέπε

Εμφανίζεται ο Ρήγας Σκεπετάρης

Στο κείμενο συνεργάστηκε ο Μάνος Τσότρας

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Στέλλα Ρουσάκη – Ιωάννα Κοσσένα

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Χατζή

Logo – Graphics: Inkfactory

Φωτογραφίες-Video: Τάσος Μπενετάτος – Δημήτρης Παναγιωτάκος

Φώτα: Κλαίρη Ζουμπεράκη

Μουσική Επιμέλεια: Τόλης Παπαδημητρίου

Παραγωγή: ΦΩΣ art

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

 

Κάθε Κυριακή στις 21.00 έως τις 12/04/2020

Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα, μετρό «Κεραμεικός»)

Κρατήσεις θέσεων-Πληροφορίες

Ταμείο θεάτρου (τηλ.: 210 3428650) & 6987532728 (18.00 – 21.00)

Social Media

Like on Facebook:  https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-113039466810285/

Like on Instagram: https://www.instagram.com/kaimeta_erwteutikan/