Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μπορούν τα παιδιά με αναπηρία να κάνουν Pilates; Η Μαρία Μαραγιάννη απαντά

Όταν το pilates σου επιστρέφει πίσω πολλαπλά αυτά που δίνεις

Πόσο ευχαριστώ το ειδικό σχολείο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά που μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο με αυτά τα υπέροχα παιδιά, τα πλάσματα του Θεού. Πόσο μοναδική εμπειρία!

Πριν από λίγο καιρό δέχθηκα μία πρόταση για να γυμνάσω τα παιδιά του ειδικού σχολείου με τη μέθοδο Pilates. Ανταποκρίθηκα με χαρά και η απόφαση αυτή με δικαίωσε.

Ξεκίνησα από το γυμναστήριο σχεδιάζοντας ένα ειδικό πρόγραμμα παίρνοντας μαζί μου πολλές μικρές μπάλες. Φθάνοντας στο σχολείο με υποδέχθηκαν εγκάρδια οι υπέροχοι δάσκαλοι μαζί με τους καινούριους μικρούς μαθητές.

Ξεκινήσαμε αμέσως το «παιχνίδι» και κανείς δεν κατάλαβε πώς πέρασε η ώρα. Ήταν πραγματικά μια γιορτή. Τα παιδιά ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του pilates, και για εμένα ήταν επίσης μία πρωτόγνωρη αλλά και οικεία ταυτόχρονα εμπειρία.

Το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης η οποία επιτρέπεται σε κάθε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά κατά την ανάπτυξή τους.

Μάλιστα, ο Joseph Pilates έλεγε ότι η μέθοδός του θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα σχολεία. Παίρνοντας, λοιπόν, ως παράδειγμα τον ίδιο τον Joseph Pilates, ο οποίος ανέπτυξε την φιλοσοφία του από μικρή ηλικία λόγω των προβλημάτων υγείας του, τα παιδιά από την ηλικία των 8 ετών μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν Pilates ακόμη και συνδυαστικά με άλλα αθλήματα. Οι ασκήσεις δεν ασκούν πίεση στην σπονδυλική στήλη και βοηθούν στην ισορροπία, στην αποφυγή παθήσεων που μπορεί να προκληθούν από διάφορες  αιτίες, συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και την ψυχική ευεξία.

Η χρήση μικροοργάνων μάλιστα κατά την εκγύμναση μπορεί να θεωρηθεί ως παιχνίδι από τα παιδιά και να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η εκπαίδευσή τους. Όπως και να έχει, το Pilates είναι μια μορφή άσκησης που δεν τραυματίζει, αντίθετα ενδυναμώνει, θεραπεύει, προλαμβάνει.

Πραγματικά ήταν μία τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου. Τα χαμόγελα που εισέπραξα ήταν για εμένα δώρο ζωής. Αν με ρωτάτε θα το ξαναέκανα 1000 φορές!

Μαρία Μαραγιάννη, Pilates Instructor – Instagram