Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Παύλος Γερουλάνος: “Όσο πιο κοντά φέρουμε τη Δημοκρατία στον πολίτη τόσο πιο γρήγορα λύνονται τα προβλήματά μας”

Σας αποστέλλουμε συνέντευξη που παραχώρησε ο Παύλος Γερουλάνος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Kontra Channel στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

“Το πρόβλημα με την απλή αναλογική ξεκινά από τον Κλεισθένη, όπου αυτή η απλή αναλογική είναι διφορούμενη. Δημιουργεί προβλήματα που στην ουσία θέλουμε να τα λύσουμε με μπαλώματα αντί να πούμε πώς θέλουμε να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και να φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα δώσει και στους δήμους και στις περιφέρειες τη δυνατότητα να υπηρετήσουν τον πολίτη, διότι αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι πόσους θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσους το ΚΙΝΑΛ, πόσους η ΝΔ. Είναι πώς θα μπορέσουμε να πορευτούμε ώστε ο πολίτης να υπηρετείται. Και αυτό γίνεται μόνο όταν στον δήμο και στην περιφέρεια δώσεις μια ουσιαστική δυνατότητα να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών”.

“Σίγουρα οι καινούργιες εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία θα έχουν αναταράξεις στην αρχή. Η απλή αναλογική θέλει ενα επιπεδο προσωπικής και συλλογικής ωριμότητας το οποίο έρχεται με τον χρόνο. Λέγαμε για καιρό ότι δεν θα δοκιμάσουμε κάτι καινούριο διότι δεν είμαστε ώριμοι. Μα, αν δεν δοκιμάσεις κατι καινούριο, αν δεν δεις και διορθώσεις τα λάθη σου δεν θα μπορέσεις να πας μπροστά. Εκεί που η εξουσία είναι πολύ κοντά στον πολίτη, δηλαδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα λύνονται γρηγορότερα από ότι όταν τα αφήνουμε στην κεντρική εξουσία, αφού ο πολίτης εκεί δεν έχει μεγάλο βαθμό πρόσβασης. Όσο πιο κοντά φέρουμε τη Δημοκρατία στον πολίτη τόσο πιο γρήγορα θα λυθουν τα προβλήματα. Δεν πρέπει να κανουμε πίσω στην απλή αναλογική διότι θα πάρει λίγο χρόνο αλλά, όταν λειτουργήσει σωστά θα έχουμε έναν πιο δημοκρατικό τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών”.